Bulimiya Nervoza: Duyguları Çıkarmak
- Klinik Psikolog & Diyetisyen Nilay Atlıoğlu
- 3 Şub 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 May 2024
Merhaba sevgili okurlar,
Bugün, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği, ancak nadiren açıkça konuşulan bir konuya değinmek istiyorum: Bulimiya nervoza. Bulimiya nervoza, kişinin kontrol edemediği yeme atakları yaşadığı ve ardından bu yeme ataklarının etkilerini telafi etmek için aşırı önlemler aldığı bir yeme bozukluğudur. Bu telafi edici davranışlar arasında kusma, laksatif kullanımı, aşırı egzersiz veya kendini aç bırakma gibi yöntemler bulunur. Bulimiya nervoza, genellikle kişinin vücut ağırlığı ve şekli konusunda yoğun kaygılar taşıdığı bir dönemde ortaya çıkar.
Neden Bulimiya Nervoza Gelişir?

Bulimiya nervozanın gelişiminde biyolojik, psikolojik, sosyo-kültürel birçok faktör rol oynayabilir. Çalışmalar göstermektedir ki sosyal medya, çevrenin etkisi, kişinin duyguları düzenleyebilme kapasitesi bu durumu yaşamakta önemli yer tutar. Psikanalitik bakış açısına göre ise kişi ifade edemediği duygularını çıkarır.
Bulimiya Nervoza Belirtileri
Bulimiya nervozanın belirtileri, kişinin yaşadığı yeme atakları ve ardından gelen telafi edici davranışlarla kendini gösterir. İşte dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler:
Kontrolsüz Yeme Atakları: Belirli bir süre içinde kontrolü kaybetmiş bir şekilde bir insanın normalde yiyebileceğinden çok daha fazlasını aşırı miktarda yemek yeme (Basitçe bir tatlı veya birkaç çikolatayı üst üste yemekten çok daha ötesi)
Kusma veya Laksatif Kullanımı: Yediklerini çıkarma veya bağırsakları çeşitli ilaçlarla boşaltma çabası.
Aşırı Egzersiz: Yediklerini telafi etmek için aşırı egzersiz yapma.
Belirtileri bu şekilde olan bulimiya, zamanla kusmaların ve atakların artışıyla kilo alımıyla sonuçlanabilir, bu kişilerin kilosu genellikle normalin üzerindedir. Ayrıca kusmanın etkileriyle beraber diş problemleri, boğazda tahriş, ellerin üzerinde yaralar görülebilir. Burada kişilerin yaşadığı en büyük yanılgı, kusmanın aldığı kalorilerin tümünü çıkaracağı düşüncesidir. Halbuki yiyeceklerin sindirimi henüz ağızda başlar ve mide çeperlerinden kalorilerin büyük kısmı emilir. Yani kusma işlevsizdir ve kişiyi yalnızca bu yorucu döngüde tutar.
Tüm yeme bozuklukları gibi bulimiya da hem fiziksel hem ruhsal sağlığı derinden etkileyen bir durumdur. Kişinin içerisinde bulunduğu zorlayıcı yeme-çıkarma döngüsü, depresyon, anksiyete, sosyal izolasyon gibi durumları beraberinde getirebilir.
Ancak iyi haber! Yeme bozuklukları tedavi edilebilir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), EMDR terapisi gibi yöntemler kişiye bulimiya ile nasıl baş edeceği konusunda destek olabilir.
Unutmayın, yardım istemek güçsüzlük değil, cesaretin bir göstergesidir.
Comentários